SABAH – TANAH JAJAHAN MALAYA ?

“Saya bukanlah mahu mencari kedudukan tetapi hanya mahu melihat kamu bebas, aman, gembira dan maju. Masa telah sampai bagi rakyat untuk menentukan sendiri masa depan tanahair ini, supaya hasil kesemua sumbangan, kerja, persaingan dan kerjasama dinikmati bersama, tanpa mengira tempat asal dan kepercayaan masing-masing. Inilah destinasi kita. Marilah kita bergerak bersama kearah itu.”

Datuk Dr Jeffrey Kitingan

4 Mac 1991

Teman-teman dan rakyat Sabah yang dikasihi.

Kamu mungkin telah mendengar ataupun membaca ucapan Mahathir yang tidak ditapis di dalam suratkhabar pada 21 Februari 1991. Saya baru saja mengetahuinya. Kenyataan Mahathir bahawa Sabah adalah tanah jajahannya bukanlah sesuatu yang memeranjatkan. Dia sendiri telah membawa UMNO ke Sabah untuk memastikan penguasaan sepenuhnya ke atas rakyat Sabah. Dia tidak mahu menghormati pemimpin yang kita pilih. Dia hendak melantik pemimpinnya sendiri dan menentukan sendiri haluan untuk mereka. Dia berpendapat bahawa Sabah adalah naungannya dan dia boleh berbuat apa saja yang dia suka. Dia juga berfikir yang tiada siapa yang dapat menghalangnya mahupun pemimpin dari Kuala Lumpur – malah mereka juga mengancam dengan menggunakan tentera, polis dan Badan Pencegah Rasuah (BPR).

Tujuan sebenar Kuala Lumpur akhirnya diketahui. Mahathir bertujuan manghapuskan 20 Perkara yang menjadi asas utama persetujuan Sabah untuk menjadi salah satu ahli Persekutuan Malaysia. Rancangan tersebut adalah sengaja dibuat untuk mengurangkan status rakan kongsi (partner) menjadi tanah jajahan Malaya sahaja.

Kenyataan bekas Presiden Sukarno dari Indonesia adalah tepat apabila beliau member amaran semasa pembentukan Malaysia, bahawa status Sabah sebagai tanah jajahan tidak akan berubah melalui penubuhan Malaysia, beliau mengatakan bahawa apa yang berubah hanyalah pertukaran pejabat penjajah dari London ke Kuala Lumpur. Kejadian-kejadian dan tindakan-tindakan Kuala Lumpur sejak 1963 telah membuktikan bahawa pendapat itu adalah benar.

Rakyat Sabah telah diajak secara tergesa-gesa dan pemimpin-pemimpin kita telah ditipu membentuk Persekutuan Malaysia. Bacalah semua buku-buku dan fakta-fakta tentang pembentukan Persekutuan Malaysia dan peristiwa-peristiwa yang terjadi selepasnya dan anda semua akan dapat memahami.

Pemimpin-pemimpin kita walaupun berat hati tapi akhirnya bersetuju menjadi sebahagian daripada ahli persekutuan yang baru, dengan jaminan beberapa syarat haruslah dipersetujui. Selepas beberapa siri rundingan, pemimpin-pemimpin Sabah termasuk Tun Mustapha, Tun Fuad Stephens, Khoo Siak Siew, pemimpin-pemimpin dari Malaya dan wakil British telah bersetuju tentang apa yang dipanggil sebagai Syarat-Syarat DUA PULUH PERKARA. Syarat-syarat ini adalah SANGAT-SANGAT PENTING kerana ianya bermakna bahawa Sabah sebenarnya telah memperolehi kemerdekaan melalui Malaysia. Ini adalah tujuannya dan dipersetujui oleh kesemua pihak yang terlibat pada waktu itu. Kita semua menyokong ini.

Walau bagaimanapun segala-galanya telah berubah. Sebaik sahaja kita menumpukan perhatian ke dalam bidang politik, social dan pembangunan ekonomi, kebanyakan daripada bekas pemimpin kita semakin mementingkan status dan kepentingan mereka sendiri dan tidak lagi mengambil berat tentang apa yang berlaku ke atas negeri secara keseluruhan.

Apabila para pemimpin ini mabuk kuasa, kekayaan dan pembangunan, para pemimpin Kuala Lumpur telah mengambil peluang ini untuk mengubah status Sabah daripada sebuah negeri merdeka yang bersekutu dengan Malaya dan Sarawak (serta Singapura) kepada apa yang kita sedang alami sekarang – kembali kepada jajahan. Lebih buruk lagi, dalam proses ini pula, pemimpin-pemimpin Kuala Lumpur juga telah menyebabkan rakyat Sabah menyerahkan hak minyak mereka, tanah dan hutan – kesemua ini dibuat dengan secara halus dan teratur supaya rakyat Sabah tidak menyedari bahawa perkara itu telah berlaku.

Saya adalah salah seorang yang menyedari apa yang sedang berlaku dan sedar ke mana kita akan dibawa. Tanpa mengambilkira apakah yang akan terjadi kepada saya dan keluarga saya dan sebagai seorang yang bernasib baik, berada dalam kedudukan, berpendidikan dan berstatus, saya telah merasakan bahawa adalah menjad tanggungjawab saya sebagai rakyat Malaysia dan rakyat Sabah tulin untuk membetulkan semua ini, dengan membangkitkan isu 20 Perkara dan membongkar sikap Kuala Lumpur yang tidak adil kepada Sabah, terutamanya sejak 1985.

Saya percaya perkara-perkara yang lain anda semua sudah tahu. Sekarang anda semua faham, mengapa Kerajaan Persekutuan tidak pernah berhenti untuk menganggu saya dan pemimpin-pemimpin PBS. Sekarang anda semua tahu apa sebenarnya yang BPR hendakkan dari saya.

Kuala Lumpur tahu dan Mahathir pun tahu bahawa saya adalah BENAR. Mereka lebih suka untuk menghapuskan pemimpin-pemimpin dan cerdik pandai seperti saya kerana mempersoalkan tindakan-tindakan mereka daripada mengakui kebenaran tentang apa yang mereka telah lakukan. Mereka, Mahathir dan sesetengah daripada mereka (bukan semua pemimpin Kuala Lumpur seperti mereka) memang boleh menghapuskan saya dan sesiapa juga yang sependapat dengan saya, kerana mereka mempunyai semua peralatan kuasa yang menyebelahi mereka – polis tentera, BPR, ISA, JHDN, OSA dan lain-lain lagi.

Beritahu saya, adakah salah bagi saya berjuang untuk negeri dan rakyat? Adakah saya salah mempersoalkan Kuala Lumpur? Patut atau tidakkah saya meminta bahagian daripada royalti minyak yang lebih munasabah bagi negeri ini? Adakah salah bagi saya berjuang untuk membebaskan Sabah daripada penjajahan? Adakah salah bagi saya mendidik masyarakat Sabah tentang fakta-fakta yang benar tentang Negara kita dan keadaan kehidupan kita?

Adakah salah bagi saya memperkenalkan idea-idea yang baru dan bercorak revolusinari dalam pembangunan, mengurangkan kemiskinan dan pengangguran dan mengembalikan nilai-nilai dan harga diri kepada rakyat? Jikalau saya salah, maka kita semua adalah salah kerana berada dalam kebenaran.

Adalah lebih mudah bagi saya untuk tidak terlibat di dalam soal-soal rakyat, negeri dan negara. Mungkin ada orang yang bertanya mengapa harus saya mengambil berat tentang semua ini? Benar, jika saya hanya mengabil berat tentang diri saya dan kepentingan keluarga saya sahaja dan jika saya kedekut – adalah lebih baik saya tidak melibatkan diri. Saya boleh mengekalkan kedudukan saya, bersenang-lenang dengan gaji besar dan ketawa tentang apa yang berlaku.

Jika saya mengambil hati para pemimpin persekutuan dan member rasuah kepada pegawai-pegawai penguatkuasa dan sebagainya, saya akan dilindungi dan tidak ada apa-apa yang akan berlaku kepada saya. Adakah ini yang kamu ingin lihat dari saya? Saya fikir tidak. Salah seorang mesti berkorban. Namun, pengorbanan ini akan menjadi sia-sia dan tidak bererti tanpa sokongan dan dorongan anda semua. Anda semua adalah satu-satunya kuasa yang boleh menghentikan Mahathir dan membebaskan kita sekali lagi dari belenggu penjajahan.

Sekiranya kebangkitan Perkara 20 dan mempersoalkan sikap Kuala Lumpur dan tindakannya ke atas Sabah diinteprestasikan oleh Mahathir sebagai hasutan kepada rakyat Sabah untuk membenci rakyat di Semenajung Malaysia, maka dia semestinya samada bodoh atau penipu. Saya mempunyai ramai teman-teman di Semenanjung Malaysia dan telah mengenali saya dan kenal siapakah saya ini. Terdapat juga saudara-mara saya yang berkahwin dengan orang Semenanjung.

Saya menyemai rasa muhibah dan bukan kebencian. Mahathir sendirilah yang memperkenalkan dan mengundang kebencian. Dia telah mencaci pemimpin-pemimpin sabah yang dipilih dan dengan sengaja membohongi dan menipu rakyat Malaysia terutama dan dari segi isu-isu agama dan bangsa. Ingatkah anda dengan kes ‘sigar’ (tanjak) yang melibatkan Tengku Razaleigh?

Sewaktu saya berjumpa dengan Dr Mahathir pada Mei 1990, saya berbincang dengan beliau tentang beberapa isu. Saya memberitahu beliau bahawa saya bukan bertujuan untuk membincangkan masalah peribadi tetapi isu-isu yang berkaitan dengan hubungan persekutuan negeri. Salah satu daripada nasihat yang beliau berikan pada saya tentang 20 Perkara ialah, beliau berkata:

“Jeffrey, orang-orang kampung tidak tahu tentang hak-hak negeri Sabah dan 20 Perkara, kenapa kita harus memberitahu mereka? Laporan dari Special Branch (Polis SB) mengatakan bahawa kamu dan IDS bertanggungjawab memberitahu rakyat…”

Buat seketika saya tidak dapat mempercayai kata-katanya sebab dia adalah Perdana Menteri Negara yang memberitahu saya untuk menipu rakyat yang mana sepatutnya menjadi tugas kita untuk mendidik mereka.

Apabila saya bertanya kepada Mahathir untuk menambah royalty negeri ini daripada pendapatan minyaknya, dia berkata:

“kamu bernasib baik Kerajaan Persekutuan member kamu lima peratus. Ingat bahawa tidak ada minyak di Sabah sehinggalah Malaysia wujud…”

Apa yang diperkatakan oleh Mahathir ialah negeri ini tidak mempunyai hak kepada minyak dan hasil buminya dan bukan Tuhan yang memberikan kita minyak tetapi Malaysia yang memberikannya.

Tentang hal-hal tanah, Dr Mahathir berkata adalah amat susah untuk pihak negeri melepaskan dan meluluskan tanah apabila Agensi Persekutuan memerlukannya. Dia berkata tanah seharusnya dikawal oleh Persekutuan.

Ini memperlihatkan objektif jangka panjang Mahathir – untuk mengawal tanah dan hutan di mana ia masih di bawah kuasa kerajaan negeri seperti mana yang termaktub di bawah 20 Perkara.

Objektif lain Mahathir ialah untuk menjadikan Sabah sebagai tanah jajahan atau sebahagian daripada Malaya. Dia berkata:

“hak-hak negeri adalah sementara. Sabah adalah sepatutnya sama seperti Kedah ataupun Perlis…”

Ini adalah jelas bercanggah dengan apa yang dikatakan oleh Allayaraham Tunku abdul Rahman sewaktu pembentukan Malaysia, bila mana dia berkata:

“Sabah dan Sarawak tidak akan menjadi negeri yang ke-13 atau ke-14 negeri-negeri Malaya kerana mereka akan masuk sebagai rakan yang sama taraf (dengan Malaya) dan mendapat kuasa dan status yang sama…”

Apabila Malaysia ditubuhkan pada September 1963, satu perjanjian yang dipanggil Perjanjian Malaysia telah ditandatangani, di antara Malaya, Singapura, Sabah dan Sarawak – terikat dengan syarat-syarat perjanjian tersebut. Syarat-syarat itu adalah seperti perikatan di antara mereka, jadi jika salah satu rakan akan “renege” atau undur diri ia akan memberi kesan kepada syarat-syarat untuk rakan-rakan yang lain dan memerlukan penilaian semula, dan perjanjian baru harus ditandatangani oleh rakan-rakan yang tinggal. Singapura keluar dari Persekutuan pada 1965 dan ini telah membatalkan Perjanjian Malaysia yang mana menjadi asas kepada Persekutuan Malaysia.

Bagi saya, kecuali Malaya, Sabah dan Sarawak berbincang bersama dan mengkaji semula untuk sahkan atau ubah Perjanjian Malaysia yang telah tidak sah, asas perundangan penubuhan Malaysia tidak lagi sah. Mengapa kita tidak melakukannya? Kenapa mereka takut untuk membincangkannya? Sebaliknya, pemimpin-pemimpin Persekutuan, terutama Mahathir, menggunakan ancaman dan tangkapan untuk menghapuskan kita. Inilah masalah yang kita hadapi sekarang.

Maka itu saya sangat-sangat tertekan dan terkejut dengan tindakan yang tidak adil, di mana Perdana Menteri negara kita membuat tuduhan-tuduhan yang liar dan tuduhan tidak benar terhadap saya, IDS dan kerajaan negeri PBS yang telah dipilih secara demokratik.

Berdasarkan dari kenyataan-kenyataan akhbar yang dibuat oleh Mahathir dan pemimpin-pemimpin UMNO yang lain semasa lawatan mereka ke Kota Kinabalu minggu lepas, rakyat Sabah dan dunia keseluruhannya melihat bahawa “kuasa adalah benar”.

Perdana Menteri dan pemimpin-pemimpin kebangsaan yang lain datang ke Sabah untuk memperlihatkan kuasa dan kekuatan mereka. Mereka datang untuk menunjukkan bahawa selagi mereka mempunyai kuasa persekutuan, polis dan tentera serta orang-orang di Sabah yang sanggup mengutamakan cita-cita mereka untuk melaksanakan kehendak UMNO di negeri ini dan rakyatnya. Pemimpin-pemimpin tersebut bersedia untuk menutup mata mereka terhadap hak-hak sah kerajaan negeri PBS untuk memerintah dengan aman tanpa penindasan.

Ini merupakan hari yang sedih untuk rakyat Sabah, Malaysia dan generasi akan datang. Sekarang saya dapat memahami sepenuhnya dan bersimpati dengan mereka yang berada di dalam perhimpunan USNO yang mana secara terbuka tanpa malu-malu mengeluarkan airmata. Mereka ini bersetuju dengan kami yang cintakan negeri ini dan ingin mengekalkan hak-hak asasi kita, mereka betul-betul kecewa melihat pemimpin-pemimpin kita di Sabah yang bersedia untuk menyerahkan kuasa politik dan negeri kepada Mahathir.

Mahathir telah membuat tuduhan yang serius terhadap saya. Dia berkata bahawa saya terlibat dengan komplot mengeluarkan Sabah dari Malaysia dan kononnya saya bercita-cita menjadi Presiden kepada negeri Sabah yang merdeka. Tuduhan-tuduhan ini dibuat dengan tujuan untuk mendapatkan sorakan yang kuat dari wakil-wakil USNO dan para pemerhati. Apakah yang terjadi dengan hak-hak saya sebagai warganegara Malaysia? Siapa yang memberikan hak-hak kepada Perdana Menteri untuk menganiaya seseorang rakyat Malaysia di hadapan orang ramai dan TV serta melalui media massa ke seluruh dunia? Adakah Perdana Menteri kita berdiri di atas undang-undang? Adakah undang-undang Malayisa hanya untuk keluarga Kitingan sahaja? Pemimpin-pemimpin PBS dan para pegawai negeri dan kepada sesiapa sahaja yang tidak menurut perintah Barisan Nasional?

Bagi saya, kelelakuan seperti ini adalah yang paling keji dan tidak mempunyai tempat di Negara ini yang kononnya Negara yang berprinsipkan demokrasi. Saya telahpun berbincang dengan peguam saya, apakah tindakan undang-undang yang boleh diambil terhadap Perdana Menteri dan yang lain-lain yang telah menghina dan menuduh saya.

Sekiranya, saya terlibat dengan semua yang dikatakan tersebut, Perdana Menteri sepatutnya menggunakan kuasa-kuasanya untuk menahan saya dan membawa saya ke muka pengadilan di mahkamah. Kenapa dia membuat banyak kenyataan-kenyataan yang dramatic semasa berpolitik? Sekiranya ia adalah berkaitan dengan keselamatan Negara, maka ia seharusnya diselesaikan menurut apa yang sepatutnya.

Kenapa dibangkitkan hanya sewaktu kongres USNO berlangsung? Dan ia masih mengatakan bahawa semua tindakan ini tidak ada kena mengena dengan campur tangan politik. Ini adalah hipokrit. Kenapa Jeffrey Kitingan dihukum oleh Mahathir setiap kali adanya perhimpunan USNO? Bagi saya, ianya adalah satu penganiayaan politik yang teruk dan kejam sekali.

Kita di Malaysia tidaklah buta. Mereka dapat melihat sekarang bahawa kerajaan negeri PBS adalah di bawah kuasa pusat melalui politik (UMNO), ancaman secara fizikal (penambahan tentera), penahanan ISA, BPR dan tindakan-tindakan JHDN sehinggalah adanya orang-orang yang dapat menerima kehendak mereka tanpa mempertikaikan mereka.

Adakah ini yang kita telah runding semasa kita bersetuju membentuk Malaysia pada tahun 1963? Tidak. Semestinya tidak. Kita tidak setuju untuk diperkecilkan seperti ini dan tidak bersetuju untuk dijajah oleh KL atau sesiapa pun.

Saya menyeru kepada kerajaan negeri PBS yang bertanggungjawab untuk mempertahankan hak-hak rakyat Sabah secara serius, untuk mempersoalkan tentang kedudukan Sabah di Malaysia bersama-sama dengan kerajaan persekutuan melalui saluran perundangan yang sah.

Apa gunanya menjadi kerajaan negeri apabila Ketua Menterinya dan pemimpin-pemimpinnya diketepikan dan tidak dipelawa untuk menyambut kedatangan Perdana Menteri yang dating ke tanah Sabah? Siapakah sebenarnya yang memperkenalkan sentiment anti-Malaysia dan terlibat dengan tindakan-tindakan anti-Malaysia? Perdana Menteri dan pemimpin-pemimpin UMNO lah yang terlibat.

Saya tidak akan tunduk kepada komplot ancaman persekutuan terhadap saya dan kepentingan negeri Sabah. Saya akan berdiri dengan apa yang saya telah katakan di dalam 20 Perkara, hak-hak negeri, keperluan keadilan dan kesaksamaan layanan oleh kuasa persekutuan kepada Sabah sepertimana yang terkandung di dalam kenyataan-kenyataan saya dahulu.

UNTUK SEMUA RAKYAT SABAH: JANGAN PUTUS ASA, JANGANLAH SEKALI-KALI PUTUS HARAPAN, KERANA TUHAN AKAN MENOLONG KEPADA SESIAPA SAHAJA YANG BERJUANG UNTUK KEBEBASAN DAN KEADILAN.

Kepada kakitangan kerajaan, kepada kakitangan saya di YS, IDS dan ICSB – teruskan dan buatlah kerja anda semua dengan tenang, cekap dan dedikasi. Buatlah kerja kamu dengan sepenuh hati dan bertanggungjawab. Misi saya adalah untuk melihat supaya kita hidup di dalam keamanan dan bebas dari penindasan, tekanan dan ketidakadilan. Misi anda adalah untuk membebaskan rakyat dari cengkaman kemiskinan dan kesakitan. Marilah bersama-sama membina satu negara yang progresif dari segi ekonomi, supaya kita semua boleh menjadi alat-alat TUHAN yang berkesan untuk melayani dan mencintai yang lain.

Kepada pelajar-pelajar, saya berseru kepada kamu untuk memberikan sepenuh perhatian kepada pelajaran kamu kerana kamulah pemimpin generasi akan dating. Gunakanlah masa dan fikiran kamu untuk memahami dan mencari kebenaran sejarah dan pembangunan kita. Janganlah bataskan diri kamu dengan apa yang diajar di sekolah atau di kolej, kerana mereka hanya memberikan satu pandangan sahaja kepada cerita tersebut. Teruskan dan carilah kebenaran. Fahami tentang apa dia kehidupan, dan apa dia kebebasan dan keadilan.

Baca 20 Perkara dan buku “Sabah Commemorative Book – Sabah 25 Years Later” dan lain-lain. Janganlah kamu mengambil keputusan selagi kamu belum tahu kebenarannya. Apabila kamu mengetahui kebenaran, kamu akan tahu apa yang hendak dibuat.

Kepada semua ibubapa, kamu adalah juru kemudi di lautan yang bergelora. Bimbinglah anak-anak kamu menuju kebenaran dan kedestinasi hidup yang betul. Beri tahu mereka apa yang berlaku kepada negara kita supaya mereka boleh mencorakkan satu masa depan yang cerah. Displin adalah perlu dipupuk tetapi selain daripada itu, kita juga perlu menanamkan sikap yang betul kepada anak-anak kita yang sentiasa belajar daripada ibubapa.

Kepada suami-suami, hormati dan jagalah isteri-isteri anda semua. Isteri adalah sebahagian daripada diri kamu. Dia adalah rakan dan pasangan. Dia mengetahui banyak perkara dan dia boleh membantu kamu untuk mengetahui perbezaan apa yang benar dan palsu – antara keputusan yang baik dan tidak baik. Jangan abaikan isteri kamu.

Kepada isteri-isteri, cintailah suami-suami kamu dan jagalah mereka dengan baik. Dia adalah pasangan kamu, rakan dan penasihat. Dia juga adalah penegur bilamana kamu membuat kesilapan. Tetapi suami-suami kamu juga memerlukan bimbingan kamu untuk mencari kebenaran dan memahami situasi kita di Sabah.

Kepada rakyat di Semenanjung Malaysia, kamu adalah saudara-saudara kami. Kami memerlukan kamu untuk memahami keadaan kami di Sabah. Kami tidak membenci kamu sepertimana yang diberitahu oleh pemimpin-pemimpin kamu. Pemimpin-pemimpin kamu hanya menanamkan bibit-bibit kebencian di antara kita semata-mata untuk kepentingan politik peribadi mereka. Kami ini adalah ditindas, diganggu, dan dilayan dengan tidak adil. Kami ini dijajah dan dikawal, sehinggakan kami kehilangan kebebasan demokrasi dan juga maruah.

Kami telah diberitahu bahawa kami telah mencapai kemerdekaan pada tahun 1963 tetapi kami kini tidak lagi mengundi masa depan politik kami sendiri. Pemimpin-pemimpin dari Semenanjung Malaysia lah yang melakukannya. Tidak perlu bersimpati kepada perjuangan kami tetapi cubalah untuk memahami diri kami dan situasi yang kami hadapi. Hanya melalui ini, kamu dapat member sumbangan kepada kami. Dan hanya dngan begini sahajalah maka kamu akan mengetahui bagaimana pemimpin-pemimpin Kuala Lumpur membohongi rakyat di Semananjung Malaysia.

Kepada peniaga-peniaga, pelabur-pelabur kamu yang sentiasa menggerakkan ekonomi, yang mana seterusnya membantu member nafkah kepada keluarga kami semua. Jangan hentikan pelaburan kamu. Bantulah supaya ekonomi berkembang, supaya tanah air ini menjadi makmur dan sesuai kepada perkembangan pelaburan-pelaburan. Bantulah supaya perjuangan rakyat Sabah Berjaya supaya kamu pun akan turut Berjaya.

Kepada pemimpin-pemimpin politik di Sabah, kamulah pemimpin-pemimpin jati. Pimpinlah rakyat menuju destinasi mereka. Berjuanglah untuk kebebasan dan keadilan mereka. Bebaskan tanahair ini dari ketidakadilan. Berpegang teguhlah kepada prinsip-prinsipmu. Jangan mudah tergoda untuk meninggalkan perjuangan mu semata-mata untuk beberapa ringgit sahaja. Jangan menganiayai rakyat kerana kepentingan peribadi, kekayaan dan kedudukan supaya tidak diganggu oleh musuh-musuh. Bezakanlah antara kepentingan-kepentingan peribadi dan kepentingan-kepentingan rakyat.

Kita semua akan mati pada suatu hari nanti dan semua tindakan kita akan tercacat dalam sejarah. Berapa banyakkah kekayaan dan pangkat yang kamu boleh bawa mati? Adakah anak-anak kamu nanti akan bangga dengan kamu? Tanyalah diri sendiri – “Apa misi saya? Apakah yang saya perjuangkan? Adakah untuk mendapatkan pangkat dan kedudukan-kedudukan lain, ataupun adakah untuk membebaskan tanahair ini dari penindasan penjajah dan ketidakadilan supaya kita semua boleh hidup dengan aman dan dapat menentukan masa depan sendiri? Adakah saya berjuang untuk diri sendiri ataupun rakyat saya?”

Kamu dalah pemimpin. Jangan gadaikan tanahair dan rakyat kamu. Jika kamu keliru, cubalah bertenang, berfikir dan buat renungan. Tuhan akan membimbing kamu ke jalan yang benar. Jangan malu untuk memperbaiki kesilapan-kesilapan. Mas belum terlewat. Ingatlah bahawa kita semua adalah manusia biasa sahaja.

Sebagai pemimpin, pengikut-pengikut mahukan panduan, maklumat dan nasihat. Mereka menaruh harapan kepada kamu, dan mereka menjangkakan kamu kuat. Apabila saja kamu tahu apa yang hendak dibuat, jangan menoleh ke belakang lagi. Kerana jika kamu begitu, kamu bukan lagi pemimpin. Jika Kuala Lumpur sudah mengawal kehidupan, dasar-dasar, sumber-sumber kita, kehidupan kita di Sabah bukan lagi seperti sediakala. Jadi, pesanan saya kepada kamu ialah BERSATUPADULAH , berganding bahu dan MEMIMPINLAH sebagaimana kamu diundi. Inilah tanahair mu dan politik adalah darah daging mu.

Kepada pemimpin-pemimpin lain di Kuala Lumpur, ada di antara kamu yang memahami kami. Kamu tahu bahawa beberapa rakan politik kamu bertindak keterlaluan, tidak adil dan bersikap kepenjajahan dalam tindakan dan semasa membuat keputusan-keputusan. Kenapa kamu hanya berdiam diri dan membiarkan ketidakadilan dilakukan? Kamu mempunyai fikiran yang waras, kenapa kamu tidak berusaha menyedarkan yang lain?

Apa yang dibuat oleh Mahathir, Ghafar Baba, Mohammad Rahmat, Najib Razak dan Megat Junid tidak lagi boleh diterima. Mereka mengancam, memenjara, menipu dan membohongi semua rakyat Malaysia. Adakah mereka sudah mabuk kuasa? Adakah mereka sudah gila? Kamu adalah berada pada kedudukan yang baik untuk mempengaruhi mereka untuk mengembalikan mereka kepada cara pemikiran yang betul. Bagi kami di Sabah, kami terpaksa bertindak dan membalas. Kami telah terpaksa. Kami berharap kamu semua akan faham.

Kepada pegawai-pegawai dan kakitangan-kakitangan agensi-agensi penguatkuasa undang-undang, polis, askar, SPR dan sebagainya, kamu adalah penjaga rakyat. Saya menyeru supaya kamu melindungi rakyat yang tidak berdosa dan mereka yang memperjuangkan kebebasan. Jangan mematuhi arahan-arahan secara membabi buta.

Saya bukan satu ancaman kepada rakyat tetapi saya mungkin merupakan ancaman kepada Mahathir. Saya adalah suara rakyat. Dan saya juga adalah suara kamu. Jadikanlah diri kamu alat untuk mencapai keamanan dan menjadi pelindung rakyat, bukannya penindas. Pergi dan ambil tindakan ke atas penindas-penindas yang sebenar dan serahkan mereka kepada pengadilan rakyat.

Kepada kawan-kawan saya dan semua orang yang waras, kamu adalah harapan rakyat dan generasi kita. Ini bukanlah perjuangan saya seorang. Ini adalah perjuangan semua manusia yang berperikemanusiaan. Perjuangan untuk kebebasan daripada penindasan, ketidakstabilan dan penjajahan adalah perjuangan hak asasi. Adalah menjadi tugas saya untuk memikul beban ini kea rah destinasi bersama. Jika saya gagal, kamu mesti bersedia untuk meneruskan perjuangan ini. Apabila kita berjaya sampai ke destinasi kita, semua faedah adalah milik kamu.

Saya bukanlah mahu mencari kedudukan tetapi hanya mahu melihat kamu bebas, aman, gembira dan maju. Masa telah sampai bagi rakyat untuk menentukan sendiri masa depan tanahair ini, supaya hasil kesemua sumbangan, kerja, persaingan dan kerjasama dinikmati bersama, tanpa mengira tempat asal dan kepercayaan masing-masing. Inilah destinasi kita. Marilah kita bergerak bersama kearah itu.

Advertisements

About dusunbukit

You've got your truth, I've got my truth. We can't be both wrong. The real challenge is to discern the difference. Pardon me if I offend you, but I'm going to put my words bluntly. So, lets rumble..
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

31 Responses to SABAH – TANAH JAJAHAN MALAYA ?

 1. Kirut Ping says:

  Anda perlu membacanya…..jngn tidak dibaca.

 2. Eron Kdm says:

  harap-harap sesiapa di antara anak-anak dan cucu cicit tanah besar borneo.terbaca segala-gala apa yg ada,sama-sama kita renungkannya…

 3. dusunbukit says:

  Semua yang diperkatakan oleh Dr J dalam artikel ini tidak akan tercatit dalam mana2 buku sejarah selagi UBN memerintah, malah akan sedaya upaya disembunyikan dari pengetahuan rakyat Malaysia di Borneo. Sebarkan berita ini keseluruh pelusuk dunia, biar warga dunia tahu bagaimana Malaya menipu Sabah dan Sarawak untuk menyertai Persekutuan Malaysia dan bagaimana Malaya menghakis hak-hak kemerdekaan Sabah selepas itu. Sekiranya Malaya masih mahu mengekalkan Sabah dan Sarawak dalam perkongsian kuasa Persekutuan ini, segala isi kandungan Perjanjian Malaysia 1963, termasuk janji-janji dan jaminan-jaminan Tunku Abdul Rahman; dan Perjanjian/Memorandum 20 Perkara, hendaklah dipatuhi sepenuhnya.

 4. Syabas Datuk J, Teruskan perjuangan mu Datuk…. ni kali lah.

 5. lepas baca artikel ini kekeliruan utk mengundi berpihak kpd parti mana satu sudah tidak timbul lg, DDJK pemimpin yg berpendirian teguh utk nasib rakyat Sabah…..

 6. Chelsia Wang says:

  a good fact to share.. true Sabahan lets awaken the giant you!

 7. Jo Ejoned says:

  Kebenaran yang perlu di sebarkan….

 8. Mike Marajin says:

  Jeff in 1985 – 1993. The most loved one after Pairin.

 9. Eddie Ska says:

  nie semua disebab kan sabahan juga yang terpegaruh dengan semenanjung
  ok untuk pegatahuan orang sabah lah ar….orang semenanjung nie pemalas,,,,hanya nak duduk dan bebual sahaja dan kalau nak keja pun semua nak keja senang….dah terang di mata kami bagy perantau yang sekarang pun di semenanjung dandisebab kan apa yang kami lihat saya jadi tetanya tanya dan cuba buka buku perjanjian sabahan,dan juga beberapa blog yang disebar kan oleh orang kuat sabahan,,,,,kalau bukan sabah dan sarawak nie yang memang kaya dengan hasil bumi dan orang yang kuat berusaha mana bulih to orang semenanjung begitu senang……dan apa kita dapat kalau kita undi paty dorang…..kita jadi miskin hasil kita kena makan….hasil kita kena ambil…dan kita terpaksa jadi kerabau di tarik hidung,,,haraf maaf saya bukan berpelajaran tingi dan saya tidak mau dengar cerita orang dan umur saya pun masy muda mau ekut nie semua tetapi saya juga ada hak mau mengundi dan saya tidak mau mengundi tampa check latar belakang..dan bila saya check dan baca tentang sabah sebenar hem rupanya kita sudah hanyut dengan kedayusan melayu semenanjung yang kita bilang saudara kita,,,,saya memang kagum dengan keberanian pahlawan sabah datuk J KURUP,,,,,harap masi ada orang sabah yang berani seperty dia selepas nie…….buka mata kita untuk sabah kita bekembang….berat sama dipikul,ringan sama dijinjing,to janji 16,09,1963 tapy sekarang apa ada sabah and sarawak pikul berat …………16,09,1963 mana pigy to 20 perjanjian

 10. Whatever it takes, we have to get back our rights which have been robbed and leached from us for almost half a century. All Sabahans, young and old really have to be told the facts and the true history of what their rights are.

 11. fakta tetap fakta, hakikat tetap hakikat..20 perkara adalah umpama batu sumpah dlm pembentukan malaysia..

 12. Milo Ping says:

  Quote: Syarat-syarat ini adalah SANGAT-SANGAT PENTING kerana ianya bermakna bahawa Sabah sebenarnya telah memperolehi kemerdekaan melalui Malaysia.

  Maaf, saya kurang bersetuju dengan ayat saudara di atas. Melalui penyelidikan saya, Sabah bukan merdeka melalui Malaysia, tetapi, Sabah lebih awal merdeka iaitu pada 31 Ogos 1963 sebelum BERSAMA-SAMA MEYERTAI MALAYSIA.

  Malaysia hanya wujud dan terbentuk sah pada 16 September 1963. Sabah bukan merdeka MELALUI MALAYSIA. Sabah, Sarawak, Persekutuan Tanah Melayu dan Singapura adalah 4 ENTITI/WILAYAH YANG BERBEZA dan BERGABUNG MEMBENTUK MALAYSIA. Dan kita semua maklum, Singapura keluar dari Malaysia pada 1965.

 13. Milo Ping says:

  apa-apa pun, most of all tulisan dan fakta saudara di atas, tidak boleh dinafikan kebenarannya. cuma, itu lah..kebenaran selalu akan tenggelam..tapi akhirnya akan timbul juga!

 14. dusunbukit says:

  Milo Ping:
  Quote: “Syarat-syarat ini adalah SANGAT-SANGAT PENTING kerana ianya bermakna bahawa Sabah sebenarnya telah memperolehi kemerdekaan melalui Malaysia”

  Pada mulanya, pemimpin2 Sabah ketika itu telah bersetuju menandatangani MA63 pada 9 Julai 1963, untuk merdeka melalui Malaysia setelah ‘syarat-syarat’ yang dimaksudkan itu dipersetujui semua pihak terlibat, termasuk jaminan-jaminan dan janji-janji’ Tunku Abdul Rahman.

  Beikutan dari Perjanjian itu, Akta Malaysia telah digubal dan dikuatkuasakan pada 31 Ogos 1963, di mana ketika itu Persekutuan Malaysia sepatutnya diisytiharkan. Namun, campurtangan PBB lanjutan daripada tentangan Indonesia dan Filipina, pengisytiharan Malaysia ditunda sehingga 16 September 1963.

  Sabah (NOrth Borneo) diberikan kemerdekaan pada 31 Ogos 1963 oleh penjajah British atas desakan pemimpin2 politik tempatan Sabah dan juga beberapa pegawai tertinggi penjajah British sendiri. Beberapa pindaan telah dibuat terhadap MA63 pada 28 Ogos 1963 tetapi ianya hanya melibatkan kepentingan Singapura. MA63 sepatutnya dikaji semula atau dibuat pindaan selepas Sarawak dan Sabah memperolehi kemerdekaan masing2. Namun, ianya tidak berlaku dan Sabah dan Sarawak, walaupun sudah merdeka tetapi telah terperangkap dalam MA63.

  Apapun, alasanya, Sabah dan Sarawak sudah MERDEKA sebelum Persekutuan diisytiharkan, bermakna Sabah dan Sarawak sebenarnya adalah entiti yang sudah merdeka, setaraf dengan Malaya dan Singapura. Sebagai sebuah negara merdeka,, Sabah dan Sarawak berhak untuk menikmati hak kemerdekaannya seperti yang termaktub dalam SYARAT-SYARAT PENTING yang dimaksudkan dalam artikel di atas.

 15. Romeo Mike says:

  Rakyat harus bijak memilih pemimpin yang benar-benar berjuang mempertahankan hak rakyat. Syabas DDJK. Kami menyokong perjuangan yang benar.

 16. David Orok says:

  Kalau kita sepakat mengatakan yg zaman pemerintahan British dulu (sebelum 31/8/1963) adalah zaman Penjajahan British terhadap Sabah(North Borneo), Saya percaya kita semua juga akan sepakat mengatakan yg zaman dalam Malaysia (selapas 16/9/1963) juga adalah zaman Penjajahan Malaya kepada Sabah berdasarkan segala fakta di atas serta persamaan2 dasar diantara British dan Malaya dalam konteks Mentadbir Serta mengaut hasil kekayaan bumi Sabah.

 17. Rakyat sabah mesti baca ini!!! Buka mata saudara2 ku..undi kita penentu masa depan generasi kita. Jangan biarkan keturunan kita terus di jajah mindanya..20 PERKARA perlu di perjuangkan.. Hak kita di perjuangkan..kita rakyat berdaulat..Bumi Kita Sabah dan Sahabat kita Sarawak sgt kaya..tapi kekayaan bumi kita telah dirampas secara halus..orang kita di biarkan mundur..kita berhak punya kerajaan yg dipimpin oleh org kita sendiri..kita perlukan pemimpin yg benar2 memperjuangkan hak kita pribumi sabah..Tanah kita perlu di selamatkan..jangan biarkan org luar merampas tanah kita..tanah kita nyawa kita..tanpa tanah tercinta kita akan menjadi pelarian..jangan biarkan kita dihalau dari tanah kelahiran kita..kita harus besatupadu memrperjuangkan hak kita…berdoa lah mudahan PEMIMPIN ORANG KITA akn lebih berani berjuang untuk kita..Politik bukan tonggak utk mencari kekayaan tapi tonggak untuk membela bangsa kita Sabahan..jangan biarkan mata kita terus di kaburi..INI KALI LAHHHHHHH…

 18. Wira Sabahan yang sejati adalah Datuk Dr.Jeffery Kitingan….
  Terimakasih Datuk kerana memberi kami (Rakyat Sabah) Inspirasi dan kekuatan semangat untuk terus berjuang bersama, demi mendaulatkan hak Sabahan yang sebenar..Saya amat tersentuh hati apabila membaca dan menghayati tulisan Datuk ini. semoga inspirasi Datuk ini menyuntik semangat yang terus membara dihati sesiapa saja yang akan membacanya..Kami berjanji akan terus berdiri dibelakang Datuk untuk sama-sama berjuang menuntut Hak Kita orang Sabah..Kalau bukan kita siapa lagi,kalau bukan sekarang bila lagi!!..Sigar “HUGUAN SIOU”!! sebenarnya Datuk Dr.Jeffery Kitingan lah yang layak untuk memakainya……INI KALI LAH!!!!!!

 19. fuck la persekutuan..mcm cibai. kalo dh janji tu..buat la…patut nak makan jea duit rakyat sabah..padahal bapak najib tu merayu2 minta membentuk malaysia..suruh Najib bg kita kuar dari malaysia.

 20. rllan says:

  Mengenai Sabah tanah jajahan itu mungkin kebenaran tidak dapat dipastikan. Tapi jika ada yang kata Sabah menyertai Malaysia dengan perjanjian yang ditetapkan itu mungkin ada fakta yang menguatkan kenyataan itu. 20 perkara adalah satu perjanjian untuk Sabah menyertai Malaysia.

 21. Adam Patrick says:

  SEMOGA USAHA KITA SELAKU RAKYAT SABAH MENUNTUT HAK-HAK KITA DI KEMBALIKAN RI RESTUI DAN DI RAHMATI OLEH ALLAH S.W.T JIKA NIAT KITA BETUL…. TIDAK MUSTAHIL PERKARA INI AKAN MENJADI KENYATAAN…. TIDAK PERLU RISAU KEPADA AMCAMAN NEGARA2 SEKITAR….. KERANA KITA MENDAPAT KEMERDEKAAN DARI KOMANWEL… DAN JIKA KITA DI SERANG ATAU DITAWAN…. KAN KITA BOLEH MEMOHON PERTOLONGAN DARIPADA NEGARA-NEGARA KOMANWAL YANG LAIN…… SAYA MENYOKONG 500% USAHA UNTUK MEMBEBASKAN NEGARA SABAH INI DARI SALAH SATU BENTUK PENJAJAHAN BARU……..

 22. Pogun Sabah says:

  Penipuan mahadir sudah jelas dan nyata, hanya kita rakyat Sabah yg mampu mengembalikan maruah dan martabat kita sebagai sebuah Negara Merdaka. Sebagai rakyat Sabah, saya akan terus berjuang bersama-sama dgn Dr.Jeffrey demi masa depan rakyat Negara Sabah. Tuhan pasti memberikan berkatNYA kepada orang yang jujur dan ikhlas dalam menegakkan kebenaran. GBU DDJK…AMEN

 23. Jeckson Dave says:

  SAYA HAMPIR MENANGIS APABILA SAYA MEMBACA PESANAN INI, SAYA PASTI AKAN BERDIRI DAN BERJUANG BERSAMA2 RAKYAT SABAHAN SEKIRANYA KHIDMAT SAYA SEBAGAI RAKYAT SABAH DIPERLUKAN, I WILL STAND BESIDE IT AT ANY COST… SAYA TIDAK KIRA SIAPA YANG MEMIPIN ASALKAN DIA BERADA PADA LANDASAN DAN HALA TUJU YANG DIMPIKAN RAKYAT SABAH… TERIMA KASIH DR. JEFFREY KITINGAN. YOU WILL NOT BEAR ANY SHAME FOR YOUR FIGHT TO FREEDOM FOR THIS GREAT NORTH BORNEO. LONG LIVE SACRED NORTH BORNEO!!!

 24. Filex Ahming says:

  INI KALI LAH ! SIAPKAH KITA INI HAI RAKYAT TEMPATAN SABAH ? KADAZAN, DUSUN-DUSUN, MURUT, BAJAU, LUNDAYE, BISAYA SABAH, CINA DAN INDIA SABAH. SUDAH LAMA KITA MENGAMALKAN HIDUP SATU SABAHAN. KITA SEMUA BOLEH DUDUK MAKAN SEMEJA, TANPA MENGIRA BANGSA DAN AGAMA. KITA SEMUA SALING MEMAHAMI, MENGHORMATI DAN MENGHARGAI ANTARA SATU SAMA LAIN. KITA BOLEH BERJALAN BERSAMA TANPA RASA RAGU-RAGU. KITA SEMUA SALING MENGASIHI SEJAK DAHULU. KITA HIDUP AMAN DAN DAMAI BERSAMA. KITA SALING BANTU MEMBANTU SESAMA KITA. KITA SEMUA TIDAK SUKA KEPADA SIKAP-SIKAP MONOPOLI DAN KETERLALUAN. KITA BERPEGANG KEPADA SIKAP BAHAWA KITA SEMUA DISATUKAN DAN BERSATU KERANA ” KASIH SESAMA MANUSIA”………..! SABAH TANAH AIR KITA. DI SINI LAH KITA BERNAUNG BERSAMA. SEGALA KEPUTUSAN TENTANG ISI-KANDUNG SABAH DALAM SEGI “PENTADBIRAN, EKONOMI DAN PERTAHANAN” KITA LAH RAKYAT TEMPATAN SABAH YANG PATUT BUAT KEPUTUSAN. BUKANNYA ORANG LUAR MENENTUKAN KEPUTUSAN UNTUK KITA. NAMUN, SEMUA ITU HANYA LAH SIA-SIA SAJA KALAU KITA MASIH TIDAK BERSATU DALAM SATU JENIS BENDERA PARTY TEMPATAN SABAH MILIK BERSAMA. JANGAN SEKALI-KALI MEMBIARKAN BENDERA PARTY LUAR SABAH.MEMERINTAH PENTADBIRAN, EKONOMI DAN PERTAHANAN NEGERI KITA. SEBAB,,, KALAU KITA BENARKAN JUGA, BERERTI KITA INI SAH BODOH, BABAL, PENAKUT DAN HINA DI DALAM HATI MEREKA (PENGHINAT). KAU MAU KENA KASIH BUDUH KAH?! PIKIR-PIKIR LAH KAU. PIGILAH UNDI BENDERA PARTY LUAR SABAH KALAU MAU KENA KASIH BUDUH! SAYA YAKIN DAN PERCAYA BAHAWA TENTU BANYAK SEKALI YANG KEBINGUNGAN KERANA PERSOALAN SEPERTI BERIKUT; ” PARTY TEMPATAN SABAH YANG MANA SATU PATUT KITA BERSATU???” JANGAN RISAU KAWAN-KAWAN, SENANG SAJA KITA TENTUKAN JAWABANNYA ITU. BEGINILAH KITA MELIHATNYA DALAM FIKIRAN KITA SEPERTI BERIKUT. “ARAH MANA DEPAN KEPALA MENUJU, ARAH ITULAH BELAKANG MENYUSUL. HAL “SYARAT 20 PERKARA SABAH MENYERTAI MALAYSIA” ITU ADALAH “BENDERA KITA”. KEPALA BENDERA INI IALAH DATUK DR.JEFFREY KITINGAN. KITA RAKYAT TEMPATAN SABAH ADALAH PENYOKONG KEPADA BENDERA ITU. JADI….., KALAU KEPALA KITA KATA;” BUAT MASA INI, KITA BERNAUNG DALAM BENDERA STAR, MAKA KITA BERSATULAH DALAM BENDERA STAR.” SEBAB… PEMIMPIN YANG TEGUH PENDIRIANNYA DARI ASAL KERJAYA NYA, TAHU JALAN KE MISI ITU WALAUPUN BANYAK HALANGANNYA DI HADAPAN PERJALANAN TERSEBUT. MARILAH KITA BERSATU DI DALAM BENDERA STAR AGAR BAYANGAN MASADEPANNYA, KITA AKAN TERUS BERSATU DAN MENJADI BANYAK SEPERTI BANYAKNYA BINTANG-BINTANG CEMERLANG NUN JAUH DI ATAS, LANGIT SANA.

  ” STAR ” BERERTI “SYARAT 20 PERKARA SABAH MENYERTAI MALAYSIA”

  AYUH SEMUA RAKYAT SABAH. MARI KITA SEMUA BERSATU. KITA TUMPASKAN PENGHINAT YANG MENGEJEK ATAU MENGHINA, MENAKUT-NAKUTKAN DAN MEMPERBODOHKAN KITA SELAMA INI. AYUH BANGKIT DAN KITA SAMA-SAMA SAHUTKAN UNGAKAPAN INI BERSAMA-SAMA……AYUH…..”.YES!, INI KALI LAH…..!”

 25. salam perjuangan Datuk Jeffrey. saya sangat kagum dengan perjuangan Datuk. klu ada 10 org yang menyokong perjuangan ini maka saya adalah satu drpdnya.

  saya sangat tertarik dengan jawapan Datuk:
  Pada mulanya, pemimpin2 Sabah ketika itu telah bersetuju menandatangani MA63 pada 9 Julai 1963, untuk merdeka melalui Malaysia setelah ‘syarat-syarat’ yang dimaksudkan itu dipersetujui semua pihak terlibat, termasuk jaminan-jaminan dan janji-janji’ Tunku Abdul Rahman.

  Beikutan dari Perjanjian itu, Akta Malaysia telah digubal dan dikuatkuasakan pada 31 Ogos 1963, di mana ketika itu Persekutuan Malaysia sepatutnya diisytiharkan. Namun, campurtangan PBB lanjutan daripada tentangan Indonesia dan Filipina, pengisytiharan Malaysia ditunda sehingga 16 September 1963.

  Sabah (NOrth Borneo) diberikan kemerdekaan pada 31 Ogos 1963 oleh penjajah British atas desakan pemimpin2 politik tempatan Sabah dan juga beberapa pegawai tertinggi penjajah British sendiri. Beberapa pindaan telah dibuat terhadap MA63 pada 28 Ogos 1963 tetapi ianya hanya melibatkan kepentingan Singapura. MA63 sepatutnya dikaji semula atau dibuat pindaan selepas Sarawak dan Sabah memperolehi kemerdekaan masing2. Namun, ianya tidak berlaku dan Sabah dan Sarawak, walaupun sudah merdeka tetapi telah terperangkap dalam MA63.

  saya sepertinya pernah nmpk itu perjanjian tp mcm sepintas lalu di dalam grup star ranau. tp,bila saya cari2 nda sudah saya jumpa. Bolehkah Datuk kongsikan supaya saya dapat gunakan sebagai bahan di dalam study saya di UMS? terima kasih.

 26. kita perlukan lebih ramai pemimpin seperti DDJK.. malangnya apa yg kita ada skrg adalah perpecahan di kalangan kaum di Sabah sendiri.. UMNO, PKR, PAS, DAP sepatutnya tidak diperlukan di SABAH.. seharusnya semua parti tersebut berjuang di semenanjung sebab di situ lah asal usul mereka… SABAH ADALAH KHAS UNTUK RAKYAT SABAH,HAK RAKYAT SABAH.. MALAYA TIDAK PATUT MASUK CAMPUR…

 27. Roger Win says:

  memang mahathir ni tamak kuasa kedudukan kekayaan.. mungkin Tuhan bagi dia umur panjang sbb ada waktunya dia harus tunduk dan menyesal atas perbuatannya..

 28. Inuvung Ri says:

  Ada perkara yang bergeliga dalam kepala otak saya sebagai rakyat sabah :
  1. Pembentukan Malaysia tidak sah bila Singapura keluar Malaysia.
  2. Perkara 20 tidak dipatuhi oleh pihak persekutuan.
  3. Keselamatan rakyat tidak terbela dengan Projek IC yang direncana oleh Pihak Politik dari Semenanjung.
  4. Pengagihan Pembangunan yang ketara diantara semenanjung, Sabah dan Sarawak. Semenanjung Metropolitan tapi sabah dan sarawak apa yg ada??
  dan yang lainnya..
  *** Item yang disebutkan diatas ini adalah dasar-dasar yang boleh dijadikan alasan kukuh untuk rakyat sabah keluar dari Malaysia.

 29. I agree fully but our struggle is to get our voice louder in the DUN Sabah. STAR should collaborate with other political parties in Sabah which have similar aspiration. STAR cannot do it alone. STAR is basically a KDM based party so we need the Muslim community as well as the Chinese community to support the Borneo Agenda. We should have learned our mistake during GE13. From now on, we should start formulating our strategies to achieve a majority voice in the Sabah DUN. Do not let this coming five years goes to waste.

 30. Omell Anna says:

  kesatuan semua pihak dari akar umbi juga perlu,termasuk pemimpin yg masih rela menjadi kambing hitam oleh malaya kerana memikirkan perut sendiri yang semakin membuncit tanpa memikirkan suatu masa mereka akan pergi juga dari mata dunia ini dan yang merasai kesusahan ialah generasi selepas kepergian(mati).
  sungguhpun pemerintahan demokrasi ialah sesuatu yang bersifat bebas dan bukan autokrasi atau liberalisme spt bebas bersuara meluahkan pendapat namun tersekat diatas sistem perundangan yang bersifat pilih bulu.
  ketika pemerintahan tun m,janjinya utk setiap 5tahun akan bertukar ketua menteri mengikut etnik sabah,namun melihat situasi sekarang nampaknya janji tun m tu tidak ditepati malah pemerintahan sabah semakin jauh dari dasar sebenar yang mementingkan hak orang asal…
  ini dapat dilihat dengan kenyataan mufti sabah yang dianggap orang yang kira bertauliah namun kenyataannya yg menanggap kaum kadazandusun itu adalah etnik yang direka memang benar-benar menunjukkan mufti tersebut lupa pada fakta sejarah kemerdekaan sabah hasil daripada orang yang betul-betul original sabahan….
  kami sebagai generasi muda mahu sabah bebas dari sebarang diskriminasi seperti yang berlaku di semenanjung.jangan sesekali menyentuh sensitiviti kaum dan mengabaikan hak orang asal sabah’kadazandusun’…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s